Saturday, 31 March 2012

Taekwondo Tak Black Belt Pun

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Tadi tergerak aku nak belek belek album gambar aku.Then,terjumpa lah babak babak penuh aksi aku masa belajar taekwondo dulu (aksi la sangat kann?) Mula lah aku terimbau kenangan kenangan dahulu kala.Cehh...ingat kau tinggal zaman Hang Tuah ke?Bagi aku zaman sekarang ni memang penting untuk perempuan belaja seni mempertahankan diri untuk mengelak daripada lelaki lelaki hidung belang yang mengganggu ketenteraman hidup para gadis ayu ni.Cuba para lelaki cek hidung masing masing.Tak de belang belang?Maknanya lelaki baik la tu.Hehe...(jangan percaya statement ini!)
(Semasa menumpaskan musuh,muka haruslah control cunn jugaa)

Aku pernah belajar taekwondo masa aku sekolah dulu.Mula belajar daripada tingkatan tiga sampai tingkatan empat je.Masuk tingkatan lima aku berhenti pasal nak focus pada SPM.Cehh...bajet budak baguss kan?Hehe...Sebenarnya bukan.Lebih kepada masalah kewangan masa tu.Yelah...kalau korang nak tau yuran taekwondo ni mahal la jugak.Ni dekat sekolah tu dah kira murah la.Belajar seminggu sekali je pulak tu.Bayar untuk kenaikan tali pinggang atau dipanggil grading pun mahal pasal nak dapatkan sijil pengiktirafan naik pangkat la kengkononnya.


Mana aku nak cekau duit banyak banyak?Masa tingkatan lima kan banyak benda nak kena bayar.Kelas tambahan lah,kertas latihan lah itu belum lagi cikgu suruh beli buku latihan khas lagi.So,demi SPM aku sanggup berkorban tak sambung belajar taekwondo pasal tak nak bebankan mak aku nak bayar banyak banyak.Amacam?Terharu tak dengan pengorbanan aku yang tulus suci lagi mulus ni?Haa...korang tengah cari tisu kan sekarang?Hehe...


Secara ringkasnya taekwondo ni berasal daripada Korea.Yang aku tau masa aku belajar dulu teacher aku cakap ada 10 peringkat tali pinggang.Aku belajar sampai peringkat ke-enam je.Tak merasa nak dapat tali pinggang hitam.Tak pe lah.Dah tak de rezeki kan.Sampai tali pinggang biru pun oke laa.

Nak ikat tali pinggang ni ada caranya tau.Bukan main hentam je.Dulu jenuh jugak lah aku belajar cara ikatan yang betul.Kalau fed-up sangat aku suruh kawan aku tolong ikatkan je.Ni la step step nak ikat tali pinggang taekwondo yang betul.Ada yang nak belaja ke?Silakann...
Baju taekwondo ni bole tahan mahalnya.Seingat aku masa aku beli harganya RM65! Mahal tu.Sekarang ni baju tu jadi penghuni almari baju aku je.Tak pernah pun pakai lagi sejak tak belaja taekwondo ni.Terfikir jugak nak jadikan baju taekwondo tu baju tidur.APA! Baju tidur harga RM65! Hehe...idea giler je tu.Tak sampai hati nak buat baju tidur pun.
Ni la sijil terakhir kenaikan tali pinggang aku

Aku ada beli buku teknik teknik dalam taekwondo ni.Istilahnya ialah Taek Ge Uk.Alaa kalau silat kita panggil 'bunga bunga silat'Lebih kurang macam tu la maksudnya.Tapi buku tu ada kat kawan baik kesayangan aku tu.Tak pe la.Ada masa kita ulangkaji ye Qirin.Hehe...
Ni masa first time nak ambil ujian.Masih tali pinggang putih je

Terfikir jugak aku entah bila dapat sambung belaja sampai black belt.Ye lah...bole belaja patah patahkan tangan dan kaki orang lain.Hehe...Gurau je.Belaja patah patahkan papan je laa.

p/s : sekarang ni skill aku dah tumpul pasal tak pernah berlatih lagi

6 Komen Terhebat:

Uncle Jonni said...

hmmm... hidung aku ok... x belang..
kehkehkehkeh

Dba Dealova said...

itu tandanya uncle memang tergolong dalam kalangan lelaki yang baikk.tahniah...hehe :)

Mohamadazhan.com said...

salam. zaman skrg mmg prmpuan kna juga blajar seni bela diri. bahaya merat tempat. Kalau ada peluang cuba la beljar silat pula.hehe.dulu sy belajar jg tkwndo smp hbis tetapi feel lain lepas belajar silat, mungkin sesuai dgn budaya Melayu =)

Putry said...

putry done folow putry.. folow me back kay

www.putryain.com

Bulan Syurga Firdausi said...

heee sy x pandai tkwndo ke silat ke ap heeee

Jeremy said...

Hello....

visiting here again...Smile!!
Geelong Dentist

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.Header img { margin-$startSide: auto; margin-$endSide: auto;}