Friday, 23 March 2012

Doa Hilangkan Marah , Hadapi Orang Marah & Jauhkan Permusuhan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang 


Manusia itu tidak pernah sempurna maka tentunya setiap daripada kita tidak pernah lepas daripada perasaan marah.Amarah itu mainan syaitan.Bila kita berada dalam keadaan marah itulah antara keadaan di mana syaitan dengan mudahnya akan membisik dan mempengaruhi kita dalam membuat keputusan.Sebab itulah kita sebolehnya jangan membuat keputusan dalam keadaan marah kerana ketika itu akal kita tak dapat berfikir secara rasional kerana terlalu terpengaruh dengan emosi marah tadi.


Di antara langkah yang perlu kita hadapi untuk menghilangkan marah ialah :


a) Mula-mula kita perlu malu dengan Allah s. w. t akan segala tindak-tanduk kita.Allah memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab kita.b) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang hina.

c) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

d) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.

e) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika kita sedang marah. Ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang marah.

f) Apabila datang marah,banyakkan baca Ta’awwuz ( A’uzubillahi minas Syaitanirrajim ) kerana marah itu datangnya daripada syaitan.

g) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu keranawudhu dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.

h) Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut di atas, hendaklah tidur.Kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangkit daripada tiduri) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah. 


Doa Menghilangkan Rasa Marah :

Ertinya: “Aku berlindung kepada Allah dari godaan syetan yang terkutuk. Ya Allah, ampunilah dosaku dan hilangkanlah kepanasan hatiku dan lepaskanlah aku dari gangguan syaitan yang terkutuk.”

Doa Menghadapi Orang Sedang Marah :
La ilaha illallahul halimul hakimu, subhanallahi rabbus samawatis sab’a wa rabbul ‘arsyil ‘azimi, la ilaha illa anta ‘azza jaruka wa jalla sana’uka.

Ertinya: “Tiada Tuhan melainkan Allah yang Maha Kasih Yang lagi Maha Bijaksana, Maha suci Allah Tuhan yang memelihara tujuh langit dan yang memelihara ‘arsy yang besar tiada Tuhan melainkan Engkau, sangat kuat perlindungan-Mu dan Maha tinggi perlindungan-Mu.”

Doa Menjauhkan Permusuhan :
Ertinya: “Ya Allah, janganlah jadikan musuhku gembira karena kesusahanku, dan janganlah jadikan temanku membuat kejahatan terhadapku dan janganlah jadikan kemalanganku dalam urusan agamaku dan janganlah jadikan kepentingan dunia menjadi pusat perhatianku dan janganlah jadikan orang yang tidak berbelas kasihan bermaharajalela atasku,wahai Tuhan yang hidup yang berdiri sendiri.” 

4 Komen Terhebat:

f!Eyn cHo0itT said...

nice entri :) sangat bergune

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah...tqvm share :)

Lollypop Starz! said...

Thank you..

Arifin said...

I like your post, it's usefull for me thank's

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.Header img { margin-$startSide: auto; margin-$endSide: auto;}