Tuesday, 26 April 2011

Aku Tak RABUN...!

Emm...so sad today...
Aku yang sedih lelebih sebenarnya
Hari ini...
Aku telah mencalarkan prestasi aku sendiri
But...aku tak sengaja oke...sebenarnya...aku tak perasan la...!

Begini kesahnyer...
Hari ini line 2 tidak beroperasi kerana tidak ada keyboard
Maka dengan sesungguhnya semua operator2 line 2 beralih ke line 5
Well...kebiasaanya operator yang menjadi mangsa 'lelong'@ dicampak (suruh wat kat tempat laen) adalah dua orang makcik yang buat proses yang sama dengan aku iaitu proses cungkil

So...aku terpaksa mengalah kerana memberi tempat aku pada mereka (aku ni mudah kesiankan orang aka hormat orang tua)
Tapi...entah kenapa hari ni...
Aku buat kerja serba tak kena
Well..aku buat proses bezel
Selalunya aku wat sebelom ni oke jer
Tapi...hari ni...banyak REJECT bezel terlepas

Nasib aku memang tak baik waktu tu coz aku wat sebelah senior operator aku
Pergh...dia sendiri menyaksikan betapa BESAU reject yang aku terlepas
Dia tak marah tapi dia tanya
"Kau rabun eh?Kalau rabun aku suruh tukar orang lain buat bezel"

Aku diam...Berfikir nak mengIYAkan or tidak
Mungkin senior aku ingat aku betul2 rabun
terus dia 'campak' aku ke proses aku semula

Sedih sangat...
Senior operator aku tu seorang yang berprestasi tinggi
Selalu berjaya mencapai target
So...ble aku dah wat silap
Emmm...aku tak heran pon kalau ada satu masa dia tak perlukan aku lagi
Sedih wooo...
Kesiankan aku...
Salah sikit jer aku terus dalam risiko di 'campak'

Argh...aku dah tak ada mood
Tapi...aku tak rabun yer
Aku just tak perasan...
Argh...geram3x
Aku tak rabun oke...

p/s : Aku rasa TAK NAK sambung kontrak jer (tanam anggurlah jawabnyer)

Monday, 25 April 2011

Memang Mereka Takkan Mengerti

Memang mereka takkan mengerti
Memang mereka takkan mahu memahami
Aku tau mereka berbicara palsu
Tatkala aku ikhlas
Mereka kata aku hanya berpura-pura
Hey...tau ke kesah sebenar?

Mengalah tak bererti kalah
Menang tak semestinya juara
Mereka jugak pendusta diri
Hipokrit tetapi tetap tidak mahu mengalah
Oke...oke...mereka menang
Aku kalah...mengalah dalam erti kata yang laennya...

Mereka terus menyebarkan auta
Dengan harapan mereka lebih menyerlah
Namun bayangan kepalsuan tidak akan bertahan
Karna kebenaran jauh lebih indah
Indah bagi mereka yang benar

Memang...memang mereka takkan mengerti...
Selagi hati mereka dicemari...
Selagi mata hati tertutup rapi...
Biarkanlah...

Sunday, 24 April 2011

Kata-Kata Tak Terkata

Dua ulas bibir itu..
Bergetar...
Menahan kata di sebalik getaran jiwa
Memberontak....
Sendiri...

Hati mula berbisik...
Saling meningkah...
Menenggelami hasrat sendiri
Batal...
Batal sudah hasrat itu...

Dilalui jua onak itu...
Merenung jenuh...
Menanti...
Tetapi terlalu sulit
Apa bisa diungkap secara terus?

Masih menanti...
Kata-kata itu mati...
Diam...
Terus sepi...

Friday, 22 April 2011

Di Sebalik Tingkap JCQ,JCC,JEL,JLE...

Van wane puteh itu...
Antara JCQ-JCC-JEL-JLE
Yer...kol 6.05a.m ngan 3.00pm & 2.05p.m ngan 11.00pm (kekadang 3.00a.m)
Hari-hari...
Duduk sebelah tingkap...

Bosan...mengadap...
Jalan yang sama...
Pemandangan yang sama...
Lihat rumah 'vanmate' yang sama...

Ble akan berakhir...
Pastinya ble takdir mengirimkan aku kesah yang berbeza
Bermula dengan sepucuk surat
Atau semak sendiri di internet

Tapi...itu sume blom pasti lagi
Lama lagi...
Harapnya doa dimakbulkan
Untuk aku terus mengorak langkah
Maju ke hadapan

Slagi khidmat bakti masih diperlukan...
Akan terus...
Terus ikhlas meningkatkan kualiti

Hahah...itu yang slalu bermain dlam pikiran aku
Setiap kali aku...
Di sebalik tingkap van itu...

p/s : Driver baik hati (bole la...)

Thursday, 21 April 2011

Susu tak nak...Milk pon tak nak...Mix tak aper

Heyhey...moo...moo (lembu...)
Hahah...susu dikaitkan ngan lembu...begitu juga dengan spesies yang lebih kurang satu family sprti kambing...(pandai2 jew)
Susu baik untuk kesihatan...terutamanya untuk tumbesaran badan dan menguatkan tulang2 yang ada dalam badan korang sume tu...

TAPI...aku x suka susu...!
Sejak akhir2 nie aku dilanda kesakitan pada pinggang dan lenguh2 badan
Terfikir jugak aku...kemungkinan aku kekurangan kalisium kalsium dalam badan aku kowt...
Oh NO...tak nak minum susu -_-

Naseb baik...dengan adanya susu berperisa 'sedap' seperti straawberd strawberry dan coklat (feveret aku ) maka dengan sesungguhnya...dapat gak lah aku menambahkan kalsium dalam badan aku
Yang penting ada unsur susu tak kesah la kalu bercampur perisa apa2 pon...janji serasi ngan tekak aku ni...
Hope pas ni badan aku tak ler lenguh2 bebeno...pinggan pinggang pon tak lah sakit lagi...ye lew...lom tua lagi tulang nak retak...wawawa...

                                        
faveret aku chocolate and strawberry...full cream er...no...no...

p/s : Terasa nak makan yougurt plak...(ada unsur susu gak kan...hehew)

Wednesday, 20 April 2011

"Awak...awak ada duit syiling tak?"

Oke...smalam aku keje spatutnya brada di line 1
Tapi...oleh kerana berlaku kerosakan pada mesin UV untuk mengUVkan keyboard selepas proses pad printing...maka dengan sesungguhnya proses UV tergendala...
Aku di bahagian final pulak dah tak ade keje a.k.a mengganggur
Aku dan geng line1 terpksa menjadi patung slama hampir 1 jam stengah

Then pas rehat waktu mlam pas maghrib (minggu ni aku keje shif petang...aku tak sukew sangat) line aku diarahkan wat keyboard di line yang laen
Aku?
Aku diarahkan wat proses laser keyboard 7635 (bukan bermakna proses ini menjadikan aku bermulut laser yew)
Mesin laser tu kat blakang...jauh nun daripada operator2 laen
So...aku layan prasan sorang2 bersama mesin laser trsebut

Tak lama kmudian aku prasan ada sorang mamat ni...
Mamat ni budak bahagian packing
Aku ada dengar dia cakap
"Awak...awak ada duit syiling tak"
Dia cakap sambil mundar mandir blakang aku...
Aku wat derk coz aku ingat ada org laen ngan dia

Barulah aku sedar...dia nak cakap ngan aku rupenyer
Aku bagitau la yang aku ada duit syiling tapi tak banyak
Mamat tu sengeh...then tetiba jew trus dia ubah soklan
"Awak duduk kat mana eh"
Aku pon jawabler kat mana aku tinggal
Then mamat tue senyum sambil mengangguk kpalanya (bukan kpala lutut oke)
Mamat tu say "terima kasih"
Dan trus blah g sambung keje dia...

Aku pulak kebingungan...mamat ni serius nak tukar duit syiling or sebenarnya...dia tengah usha aku kowt
Hehew...prasan je aku ni kan...
Pasni kalau jumpa mamat tue aku nak wat derk jer la...
...aku ada skit jew duit syiling...

p/s : 10sen,20sen,30sen,40sen,50sen,60sen,70sen,80sen & 90sen...

Tuesday, 19 April 2011

Jiwa Sebak

Aku ni...memang spesies yang sensitif a.k.a jenis cepat mengeluarkan air mata (menangis...)
Ye...bahasa kasarnya kememe...
Aku memang mudah menangis...

Nak buat macam mana aku memang cam ni dari dulu.
Time sekolah pun masa tu aku ingat masa form 5 kelas tambahan Ekonomi Asas
Mrs Sally soal aku soalan pasal ekonomi...then aku sesungguhnya blur & tak tau nak jawab apa masa tu.
Aku pon berdiri la kalau dah disoal lepas tu bila Mrs Sally soal geng aku yang lain,mereka dapat jawab
Mrs Sally tak cakap apa-apa pun...tak suruh aku duduk dan tak suruh aku berdiri pun kalau tak dapat jawab
Aku pulak time tue terasa "apasal aku tak dapat jawab?...kawan aku dapat jawab"
Aku pun mengambil keputusan untuk berdiri...tetiba je rasa hiba melanda diri...
Hah hambek kau...terus menitis la air mata aku yang berharga tue tetiba...(secara automatik)


Emm...sepanjang aku menghabiskan sisa zaman persekolahan aku di sekolah
Aku memang macam tue...
Kadang-kadang cikgu gegurau jer...tapi aku ni...cepat sangat SEBAK
Masa aku form 6 pon (da besau pon still cepat nangis)
Mr A.R.S sajew jer nak gegurau...tapi...adus ayatnya...memang buat aku terasa
Padahal...tak de apa-apa uon (hahaha...)

Kadang-kadang terfikir apa la pandangan bebudak class aku pasal aku yang cepat sangat nangis nie
Entahlah...rasa sensitif tue memang sebati dengan aku...nak buat macam mana...?

Memang aku cepat rasa SEBAK

p/s : Sensitif itu jiwa... 

Monday, 18 April 2011

Hari-Hari Kerjanya Mencungkil 7886-T151

Masuk hari ni dah hampir 4 bulan la aku bertapa dan mencurahkan bakti dan tenaga kepada kilang yang menjadi sumber pendapatan a.k.a duit kocek aku tiap bulan...FUJITSU
Well..cam biasa lew...keje kilang berdiri la kan...(untung bangeet kalau dapat keje kat kilang yang bole duduk)

Aku dapat kat bahagian keyboard...ala...keyboard laptop (yang korang tengah guna tue)
Aku berada di line 1 iaitu keyboard Toshiba 7886-T151Japan
Waduh...bisa patah ni ibu jari aku...
Hari2 kejenya mencungkil keyboard...tujuannya untuk memastikan dan mengesan ada ke tak gear link yang patah (aku rasa untuk mengesan tulang jari aku yang patah ada lew)

Tapi...kekadang aku wat proses appearance dan bezzel (jarang2 skali sejak akhir2 nie...)
Keje mencungkil ni merupakan proses yang pertama...maka dengan sesungguhnya kena la buat dengat sepantas kilat...nak tau kenapa...coz kalau lambat or lembab cam siput (maaf en siput...) jawabnya org blakang selepas proses tu akan ternganga je la...coz tak ada kejew...orang bahagian packing a.k.a bahagian proses terakhir akan selalu jerit "keyboard,keyboard,keyboard"yang membawa maksud...cepat skit lew...


kat cinie ler tempat keje aku mencungkil tiap hari...capek deh

p/s : Disebabkan bencana yang berlaku di Jepun...order keyboard skrang semakin berkurang...ini bermakna aku dah tak ada OT...(wawawa...ciput ler gaji aku -_-)

Sunday, 17 April 2011

Tak Jadi Bersiung

Huhu...sakitnya jari aku masa terkena pisau time nak potong bawang besau untuk masak makanan tengah hari...
Mana taknyer gelojoh sangat nak cepat masak...(padan muka aku...)
Nak tau...sekali dua jari aku terkena pisau,jari tengah dan jari telunjuk... (sakiet...)



Bila dah terkena pisau tu automatik la berdarah...
Nyaris2 jer darah nak menitis kat bawang tu skali..
Nasib baik aku perasan...kalau tak...(sendiri mau ingatlah)
Kang tak pasal2 satu family bertukar jadi vampire a.k.a family bersiung (kuikuikui...)
Gara2 makan masakan yang bercampur darah Permaisuri Bersiung...hahaha...


p/s : Agak2 ada tak darah berperisa strawberry ??? (hehew...)

Monday, 11 April 2011

" Aku Tak Ada Pilihan "

Well...P.I.L.I.H.A.N...sesuatu yang sangat sukar untuk dibuat apabila kita berada dalam dilema...
Sebenarnya aku pernah terbaca artikel dan menonton drama2 kat tv yang selalu cakap setiap orang ada pilihan...dan tidak wujud pon istilah atau frasa "aku tak ada pilihan "


Tapi...aku sendiri pon kadang2 (rasanya selalu kowt...) tak tahu nak buat pilihan dalam sesuatu perkara terutamanya biler ada orang laen mendesak kita... untuk memilih sesuatu yang kita tak suka
Tapi...kita terpaksa jugak buat pilihan yang kita tak suka untuk gembirakan orang laen sekaligus menyeksa hati dan perasaan kita sendiri...(faham ker...?)


Emm...permohonan UPU dah pon tamat bulan April nie...
Kadang2 terfikir gak..."betul ke pilihan course yang aku buat nie?"
Aku dah edit pilihan course tu sampai tiga kali....!
Tak tahulah mana satu yang dapat nanti...
Dah la kemasukan U bulan 9...(lama lagi tue...)
Aku harap2 sangat dapat course yang aku nak sangat tue...
Tapi...yer la...adakalanya yang kita nak tak dapat...yang kita tak nak tue la yang dapat...
Tapi cukuplah...dah terkena tiga kali...
Aku harap sangat Allah perkenankan doa aku ni...nak sangat belajar course tue...
Amin...(ramai2 amienkan yer... )


My mom pulak suruh aku amik course yang aku langsung tak ada jiwa dalam course *********
So...camne tue?


Itulah yang dinamakan dengan kehidupan...perlu banyak buat pilihan
Pilihan yang kita ada cuma "Nak" atau "Tak Nak"...tu jer...
Siapa sangka cuma dua perkataan tue jer boleh buat kita tak boleh tidow malam dengan nyenyaknyer...(zzz...)
Pasal apa...pasal takot kalau pilihan yang kita buat tue salah...then menyesal tak sudah...
Ala...macam lagu Kenny Remy Martin...


  Suratan Atau Kebetulan


Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini

Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan


Emm...payah kan kalau dah tersilap buat pilihan...Kadang2 kalau orang dah tak tau nak wat per tu yang timbul ayat "aku tak ada pilihan la...aku terpaksa..."
Biasalah...manusia mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling
Mudah berubah pendirian...tapi tak semua orang macam tue (akulah orangnyer...hehew :p)


Tapi...bila kita dah buat keputusan yang salah...kita sebenarnya akan belajar dari kesilapan tersebut...sekaligus menjadikan diri kita lebih matang dalam menangani sesuatu perkara kelak...(betul nie...tak tipu taw )


Aduh...30 April 2011 nie...tamat la sudah kontrak aku kat kilang yang aku keje sementara nak tunggu masuk U...
Aku ada dapat tawaran nak sambung...(tengook...kan kena wat pilihan lagi nie -_-)
Skrang tengah konpius nak sambung ke tidak....(arghh..tensennnn)

Apa2 pon pilihan yang kita buat...biarlah pilihan tersebut membawa kita kepada kejayaan dan bukanlah kegagalan...dan ingatlah Allah itu sentiasa ada untuk membimbing kita membuat pilihan yang lebih bijak...(kata perangsang tuk aku...hahah)

Arah hidup yang nak dituju...ditentukan oleh diri kita sendiri kerana kita sememangnya ada PILIHAN...Kalau nak ke kanan...kananlah jadinya...kalau ke kiri...kirilah jadinya...


p/s : Solat Istikharah...salah satu cara untuk mendapat petunjuk dalam membuat pilihan...bukan hanya nak cari petunjuk untuk cari jodoh jew...peace

Friday, 8 April 2011

Cats Lover...


Nowdays ni banyak kes penderaan terhadap binatang ciut miut nie...cats...
Aku rasa mereka2 yang berkenaan ni tak cukup moral dan tak ada hati dan perasaan
Tegar2nya mereka mendera kucing
Kadang2 aku sendiri tak sampai hati a.k.a tak sanggup nak baca brita2 pasal kucing yang menyayat hati...huhu sedih taw (dalam hati ada taman bunga...)


Well...aku ni pencinta kucing...so I am ahli club Kami Pencinta Kucing kt FB...
 http://www.facebook.com/pages/KaMi-PeNcInTa-KuCiNg
Jadilah salah seorang ahli pencinta kuCing...spesies paling comei...di muka bumi ini...
Well dew sorng rakan FB aku nie ada bela 70 ekor kucing...pergh...jelezzzz taw...
Nama dia Sue Yahya...Alhamdulilah ada gak org yg berhati mulia cam tue ek...
Aku pon nk gak tp...my mom...x brapa suka kucing plak...tensen skit r... x dapat nak bela manyak2 :(


Apapapown...aku skurang2nya ada gak bela kucing wlaupun tak sebnyak kawan aku tue...well I LOVE CATS...muah n_n


Here...antara pics of my cats...Gracella,Vanessa,Oby,Mariya & Mirmo...Love U aLL (muah3x)






p/s : Aku nak seorang suami yg sukakan binatang...hehew (miang kan...)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.Header img { margin-$startSide: auto; margin-$endSide: auto;}