Saturday, 31 December 2011

Last for 2011

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


31 Disember 2011...bakal mengundurkan dirinya untuk memberi laluan kepada 1 Januari 2012.Bila nak masuk tahun baru ni...biasalah...bermacam-macam seribu satu azam yang mula bermain dalam kepala untuk direalisasikan.


Tapi...sejauh mana setiap azam tu dapat tercapai.Lihat sahajalah azam tahun 2011.Mesti ada juga azam yang masih belum tertunai.Tidak mengapa...usaha itu lif kejayaan. (zaman sekarang dah moden).Kita boleh forwardkan ...hehe.


Aku pulak nak tinggalkan segala duka-pilu-pahit-sembilu aku pada tahun ni.Tak dinafikan setiap  yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.Memang dugaan yang pahit bila kau tak dapat mengikut flow kehidupan seperti orang lain.Life aku tiba-tiba bengkang-bengkok-sudut maut bila nak ujung-ujung tahun ni.Sejujurnya...aku rasa sangat perit.


Well...azam baru aku tahun 2012.?Tak de pulak aku nak list berjela-jela.Yang penting aku nak kehidupan yang sentiasa diberkati Allah,upgradekan diri aku sendiri dan buat family aku bahagia selalu even buat masa ni aku rasa payah sangat.Aku percaya...Allah is the best planner.Aku kena sentiasa berdoa dan bertawakal.Aku tahu...nasib aku tak sebaik dan selancar kawan-kawan aku.Tapi tak apalah.Letak tangan kat dada dan cakap..."All is Well" (ceh...tetiba masuk scene 3 Idiots pulak!)


Okey...Happy New Year 2012 for all of you.May Allah bless us.Aminn...
Saya menjemput tahun 2012 dengan senyuman yang mesra dan menawan gituu...

p/s : Jadilah orang yang berkebolehan...maka kejayaan akan mengejarmu-3 Idiots (motivasi diri sendiri)

Thursday, 22 December 2011

Special Entri Untuk Si Adik...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Entri special untuk adik bongsu aku...si budak lepasan PMR
Macam yang seumumnya tahu...keputusan PMR keluar pada hari ini
Kenapa aku nak buat entri pasal adik aku tu...?


Pagi ni sebelum dia nak ke sekolah untuk ambil keputusan PMR dia tu...
Aku selaku kakaknya yang otai...sesaje je cakap...
"Kalau keputusan kau bagus aku masukkan dalam blog aku" (cehh...perasan macam blog kau tu baguss sangat)
Aku sesuka je cakap macam tuu


Sebelum nak ke sekolah punyalah dia pening nak pakai baju apa
Ada kawan dia cakap pakai baju biasa laa...ada cakap pakai baju sekolah...
Lastly...dia pakai baju sekolah...
Pasal baju pun boleh buat pening kepalanya...haiyoosh!


Dia ambil dalam pukul 11.30am...saje nak ambil lambat lagipun kebetulan hujan pagi tu
Then...bila dia balik...aku tanyalah keputusan dia macammana
Cehh...kengkonon nak saspenkan aku dengan buat muka sedih yang dah aku tahu kepura-puraanya ituu...
Dia pun bagilah aku tengok slip keputusannya setelah penat aku meneka keputusannya itu berkali-kali...
Bila aku tengok slip dia...
Inilah reaksi aku...
"Waahh...hebat!"
Nak tahu keputusannya...
Tengoklah sendiri
Dia dapat 8A1B...
Walaupun tak dapat straight A,tapi kira dah cemerlanglah bagi aku.
Congratulations Maman...

p/s : Nak bagi hadiah...tunggu aku kaya dulu yerk

Sunday, 18 December 2011

Mencatat Mimpi

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Actually,aku tak ingat sama ada aku pernah baca or  tengok tv or orang cakap kat aku cara-cara kalau nak ingat mimpi.Salah satu kelemahan aku la...aku tahu sesuatu perkara tapi aku kadangkala lupa daripada mana aku tahu sumbernya.Well...I am not perfect.


Ada sesetengah orang kalau bangun daripada tidur dia tak boleh ingat dia mimpi apa malam tadi.Kadang-kadang cuba nak ingat tapi...blurr semacam.Aku kalau mimpi tu termasuk dalam kategori sweet dream...biasanya aku ingat.Yup...aku akan ingat...hehehe.


Yang aku tahu...kalau kita nak ingat mimpi kita perlulah menyediakan sebatang pen dan sebuah buku.Emm...senang cerita sediakan buku khas untuk mencatat mimpi.Pergh...siap nak ada buku khas tuu...Lepas tu letak pen dan buku tu kat sebelah bantal.Tempat yang mudah untuk dicapai laa.


Then...bila kau bangun je daripada tidur terus sahaja catat apa yang kau mimpi hari tu.Ye laa...kalau dibiarkan lama-lama baru nak catat mesti ada sesetengah part dalam mimpi tu yang kau mesti lupa.Nanti mulalah merungut..."eish...masa tu pakwe ensem tu jumpa aku kat taman bunga ke kat hutan belantara"..."masa tu aku bagi Romeo tu jam besi ke tabung katak...alaa...lupaalah"


Aku tak tahulah apa yang aku tahu tu betul ke tidak atau itu hanyalah sebagai gurauan semata-mata.Well pada sesiapa yang nak mencuba tak salah rasanya.Lagi-lagi tahun baru 2012 semakin hampir.Mana tahu ada yang nak buat Jurnal Mimpi 365 Hari? (Seriously...itu kerja giler)


Kadangkala aku nak sangat dalam mimpi tu aku sedar itu cuma mimpi jer.So...kalau aku sedar itu mimpi aku bolehlah minta jumpa mamat korea...(tak abis2 korea)


p/s : Aku benci mimpi dikejar orang.Walaupun itu mimpi tapi penat giler aku lari dalam mimpi tu...fuhh

Saturday, 17 December 2011

Percaya Yang Mahal

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Dalam kedinginan cuaca selepas hujan ni buat aku rasa macam best sesangat kalau dapat tidur berjam-jam (memang burok perangaii) Salah satu nikmat dalam kehidupan lagipun aku dah siapkan semua kerja apa salahnya merehatkan minda atau istilah tidur aku adalah 'lari dari kenyataan'.Memang sakit kepala bila setiap hari ada sahaja permasalahan yang berlaku.Walau cuba dielak tetap akan hadir.Tidur tuu cuma jalan penyelesaian terakhir...opss aku tau cara tu tak berkesan dan masalah tak selesai lagi.


Kadang-kala bila kita mula mempercayai seseorang kita akan menganggap insan tersebut adalah seorang pendengar yang setia.Actually aku sendiri seorang yang sukar mempercayai orang lain.Tetapi...aku boleh katakan yang aku seorang pendengar yang setia.Adakah ini bermaksud aku seorang yang boleh dipercayai.Itu...aku serahkan pada individu untuk menilai.


Curi-curi dengar,mengintip pergerakan,buat temubual rahsia senyap-senyap dan macam-macam lagi.Itu antaranya bila rasa percaya semakin kurang.Bila kau sedar kau dikhianati rasa macam dah tak nak percaya lagi.Tapi...aku tahu rasa percaya itu sedikit sebanyak membebankan mental kau.Kalau kau dah tak percaya sesiapa lagi...pada siapa hendak diluahkan?Pada blog? (salah satu idea bijakk)


"Ohh...dia ni la yang pecahkan rahsia aku.Jom kita hebohkan!"

Tapi...tak semua yang kita nampak menzahirkan cerita sebenar.So,jangan nak hebohkan secara melulu tanpa usul periksa.Maka pandai-pandailah nak menilai.Sesungguhnya kepercayaan itu sesuatu yang sangat mahal.Sekali kau mengkhianati kepercayaan seseorang maka sukar untuk kembali mendapatkannya semula.
"Dia ni tak boleh dipercayai..."

p/s : Simpan rahsia sendiri...

Friday, 16 December 2011

Pujuk Sajalah...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Taipan rambang untuk ditaip pada entri ini ialah memujuk itu sangat sukar bagi sesetengah orang.Mungkin jarang didengar orang mengatakan "hobi saya ialah memujuk orang yang merajuk"(...kau memang dah tak de kerja lain laa tu)


Kawan aku pernah cakap kat aku...kalau bf aku merajuk malas aku nak pujuk.Cari yang lain jer (ambooi senang kau cakap)...hehe aku tau dia bergurau.Hakikatnya bab pujuk memujuk ni selalunya lelaki yang pakar.(Betul ke?Tak taulah aku)


Dulu-dulu kisahnya waktu aku bersekolah di Seremban,kawan aku masa darjah satu sangat kuat merajuk.Cakap salah sikit confirm kecil hati.Tak nak kawan laa...Haha so childish kan?(Memang le zaman kekecik dulu kan)


But...aku ni jenis kuat mengalah.Demi kawan aku relakan nak pujuk walaupun sebenarnya aku ni spesis tak reti bab pujuk-memujuk ni.Aku bagi jer coki-coki senyumlah balik.Kawan aku tu dulu sangat manja orangnya.Mungkin sebab tu dia nak selalu menang je.Its okey...kita kena terima kawan kita seadanya kan...


"Awak jangan merajuk lagi...senyum sikit.Haa...comelnyer dia"


Aku agak terkesan bila tengok lelaki sanggup buat gaya ala-ala cute just for make me smile
Bolee senyum 27 jam tanpa henti... (biasanya time aku tengok citer korea laa)


p/s : Pujuk diri sendiri...Ferrero Rocher kenapa mahal sangat?Dush...

Wednesday, 14 December 2011

Sangat Charming...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

So sweet...(I'am so jealous...seriously)

p/s : Masih wujud ke lelaki seperti ZA?...I am waiting

Saturday, 10 December 2011

Lintasi Fikiran

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Bila melalui hari tanpa rasa fikiran terumbang ambing,tanpa rasa tekanan naik melampau atau cemas macam nak gila...perasaannya memang tenang.Tapi bila difikirkan semula...cabarannya hilang serta-merta.Bagi kebanyakan manusia di planet ni mungkinkah detik itu adalah detik yang paling membahagiakan?


Bayangkan atau lebih tepat lagi memang sesuatu yang realiti bila mana seharian melaksanakan pekerjaan tak kiralah jawatan profesional atau pekerjaan yang biasa-biasa sahaja memerlukan engkau memikirkan bagaimana melalui hari esok.Mungkin hari ini tiada yang mengganggu...bila-bila esok mungkin datang makhluk yang tak kenal erti kedamaian cuba nak tarik perhatian dengan cara yang salah...


Aku pernah merasakannya...mungkin tak banyak kerana aku orang yang pasif.Lebih suka berdiam...memerhati ...mungkin lebih tepat memendam...Hahaha...peratus untuk meluahkan adalah sedikit maka itu menyebabkan peratusan berada dalam darjah menjadi 'orang gila' mungkin buat orang tak sedar yang aku ni makhluk yang wujud...


Boleh sahaja aku membiarkan mereka semua terus berteka-teki sendiri.Masing-masing suka sedapkan perasaan sendiri.Hakikatnya mereka rapuh lagi jatuh terkandas tapi masih tersenyum.Pahit kerana manisnya kian tawar.Rasa tawar itu buat rasanya terus hilang.Tiada noktah mahupun koma.


Tak nak tapi segan nak cakap.Malu tapi berpura-pura.Akhirnya kau tak dapat apa-apa.Mungkin itu lebih baik.Aku benci berebut dengan orang.
Sebahagian diri aku ada unsur paranoid

p/s : Menunduk melihat semut...kau curi gula lagi yerk!

Monday, 5 December 2011

Bila Orang Salah Anggap

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Hari ni aku keluar dengan my lovely mummy and my two little brothers
Okeyh...jalan-jalan kat bandar jap
Lagipun cuma hari Isnin sahaja hari off day untuk mak aku


Apa yang aku nak taip ni ialah bila orang salah anggap
Salah anggap apa?
Masa aku melintasi sebuah kedai
Aku ada dengar seorang bro ni cakap


"kecik-kecik dah bercinta"


Aku pandang belakang.
Aku tahu bro tu menujukan kata-kata tersebut kepada aku
Kenapa dia cakap macam tu?
Sebab aku jalan sambil pegang tangan adik kandung aku tu
Diulangi...ADIK KANDUNG AKU...
So...kiranya bro tu dah salah anggap la
Dah terang-terang mak aku jalan depan aku
Walaupun jarak agak jauh


Please...lah...
Jangan nilai orang sesuka hati
Tak pasal-pasal bro tu dah berdosa ngan aku
Adik aku sorang lagi yang jalan belakang aku tu kata muka bro tu masa cakap amatlah menjengkelkan
Adik aku tu cakap nak jek dia SOUND bro tuu
"itu adik beradik laa"
That my little brother...huh (gaya kengkonon aku nak sound)

Mak aku pun cakap ikutkan hati nak jugak sound
Tapi aku yang sesuci embun pagi ni tak naklah panjangkan cerita
Diulangi...kami adik beradik!

Aku memang rapat ngan adik beradik aku
Biasanya aku memang suka buli diorang
Yup...memang salah satu hobi aku...hehehe (gelak jahat)


Tapi..itulah cara aku sayang dyorang
Aku mesti rasa nak buli...
My sis pun kena buli...
Aku buli-buli sayang taw...hehe


p/s : Aku kakak yang otaii...ini fakta!

Sunday, 4 December 2011

Tajuk Cinta + Islamik

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Tajuk yang berunsurkan cinta dan islamik
Rasanya tajuk drama or filem macam ni biasanya dan kebanyakannya datang dari Indonesia
Aka rasa tajuk yang berunsurkan islamik yang menggunakan perkataan yang berunsurkan islamik sangatlah sweet...
Maksudnya juga sangat mendalam
Cinta kepada Allah mestilah melebihi cinta kepada manusia
Aku sangatlah setujuu...


Antara tajuk drama dan filem di Indonesia yang berunsurkan cinta islamik
Ketika Cinta Bertasbih

Ayat-ayat Cinta

Di Bawah Lindungan Kaabah

Di Atas Sajadah Cinta

Assalamualaikum,Cinta

Dalam Mihrab Cinta

Ku Pinang Kau Dengan Bismillah

Tasbih Cinta

Dari Sujud Ke Sujud


So...nampak sweet sangat cerita yang ada unsur keagamaan
Sampaikan aku jatuh cinta kat hero pasal dia ada ciri lelaki idaman aku
Beriman + malu-malu kucing (sweet sangat)


Kat Malaysia ni pun ada
Cuma kurangg sikitlah
Mungkin orang2 industri ni nak tunggu skrip daripada aku kot (cehh perasann betol!)
Siapa tahu???


p/s : Restu Allah ku mencintai dirimu...Ku pinang kau dengan Bismillah (by Ungu feat Rossa)

Friday, 2 December 2011

KoreanDrama : My Girlfriend is a Gumiho

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Hari ni aku nak taip pasal drama korea baru kat 8tv yang menggantikan drama My Princess
Drama terbaru ni bertajuk My Girlfriend is a Gumiho
Tau tak Gumiho tu ape?
Gumihoo tu ialah raksasa sembilan ekor
Bayangkan awek kau ialah raksasa sembilan ekor
Mesti best kan...(giler kee aku ni?)




Sinopsis ni diambil dengan bantuan Uncle Google (thank you!)
Tapi versi english laa...
Alaa...korang kan terror bahasa omputih ni

Cha Dae-Woong (Lee Seung Gi) accidentally releases a gumiho, a legendary fox with nine tails who was trapped inside of a painting of Grandma Samshin (三神). He does this by adding nine tails to the fox. The gumiho wanted to be human before, but was not able to fulfill the requirement of finding a husband, because a rumor was spread claiming that she eats the livers of humans. During their first encounter, Dae-woong experiences a life-threatening fall, and the gumiho saves his life by giving him her fox marble (여우 구슬). Later on, Dae-Woong wakes up and meets a pretty girl, not knowing that she is the gumiho that he released. When Dae-woong finds out about what he did, he must try to keep her happy and hide the fact that she is a gumiho from everyone. However, because Dae Woong has gumiho's bead that saved his life, he has no choice but to let her stay with him.
As the story goes on, the legendary gumiho, later called Miho, wants to be human. Miho (Shin Min Ah) is informed by a veterinarian named Park Dong Joo (who is half human, half monster) that in order to fully transform into a human, she must drink human blood and give a human her fox marble so that he keeps the fox-marble in his body for a full 100 days. Moreover, Dae Woong will not be able to date anyone else but Mi Ho within the 100 days. However, Dong Joo does not tell Miho that, after the 100 days pass, in order for her to become human, Dae-woong must die. Trouble brews when Miho and Dae-woong eventually fall in love.
Pelakon-pelakon : 


                                                          Lee Seung Gi as Cha Dae Woong
He is the protagonist of the drama, he is a spoiled young man (in his 20s) who lost both of his parents at a very young age and has been with his grandfather and aunt for more than 20 years. He is not interested in going to college; instead, he wants to be an actor. When his grandfather tries to take him to a boarding school, Dae Woong escapes and eventually gets lost. A woman’s voice tells him to draw nine tails on a drawing of a fox at a Buddhist temple and in doing so he accidentally releases it. He meets a girl who informs him that she is the fox he released. He finds out that she is a gumiho (later called Miho) so he ends up trying to keep her happy (mostly by buying her meat) and hide the fact that she is a gumiho from everyone else
                                                            Shin Min Ah as Gu Miho (Miho)
Miho a legendary nine-tailed fox that has been stuck inside a painting for 500 years. Miho is the female protagonist. She dreams of becoming a human and has always wanted to do things humans do. However, when people heard rumors that gumihos eat human livers, no one would go near her. When she meets Dae Woong, she starts to feel like she is human but sometimes exerts her superhuman strength when no one, except for Dae Woong, is around (she was once seen by two children at a park). She becomes Dae Woong’s girlfriend and tries to mold their relationship into a normal girlfriend-boyfriend one. Despite the fact that gumihos are fercious, she is more like the cute and nice type. Since she was made of fire, she is afraid of water.
                                                             No Min Woo As Park Dong Joo
Dong Joo, a veterinarian at an animal hospital, he is not human either, though his true identity is unknown and he knows a lot of things about human life. Doong Joo is shown to be the antagonist. He tends to speak in a calm way to Miho, but doesn’t seem to be that way to other people. He tried to capture Miho and put her back inside the painting, but when Miho tells him that she wants to become a human, he changes his mind. He is also the one who brings the twist in the story.
                                                              Park Soo Jin as Eun Hye In
Hye In is the female antagonist of the drama, she is Dae Woong’s senior. She and Dae Woong had strong feelings for each other for a long time. Hye In doesn’t like Miho, she knows Miho’s difference so she tries to do whatever she can to find out Miho’s true identity.


Lets us cuci-cuci mata...hehe




Enjoys the drama tonight at 8tv , 8.30pm
Aku baru je tengok first episod kat Youtube
Not bad...


p/s : My Boyfriend is a Gumiho...hehe (I still single okeyh)

Saturday, 26 November 2011

Laugh Trainer

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Hari tu...aku tengok tv
Rancangan Style By Jury
Rancangan untuk ubah tanggapan pertama orang lain terhadap penampilan kita yang kureeng...


Apa yang aku nak taip...
Kat rancangan tu dia ada bawa peserta jumpa laugh trainer/pelatih ketawa
Aku cam terkejut laa
Ke memang aku ni jakun
Ada pulak pekerjaan laugh trainer kat negara luar
Kat Malaysia ni...rasanya tak de kuuuuut.


Ada sesetengah daripada kita ni pernah mengalami tahap kelukaan jiwa yang parah sampai diorang dah lupa cara nak ketawa (ada ek orang camtu?)
So...di sinilah laugh trainer memainkan peranan
Tapi...kalau kat Malaysia ni profesion cam tu tak wujud lagi
Mungkin sebab orang Malaysia ni mudah ketawa DAN
kat Astro dah ada rancangan Maharaja Lawak (ada kaitan kee?)


Aku???
Aku mudah ketawa
Kadang-kadang kalau dah lawak sangat lama giler aku nak berhenti ketawa sedangkan orang lain dah berhenti ketawa.
Terpaksa aku cover ketawa
BUT...
Kalau aku tak de mood
Kau bawalah kumpulan Sepah ke,Nabil ke,Senario ke,Johan Raja Lawak ke...
Jangan harappp aku nak ketawa...
Betuul ni...





Kalau mamat korea yang buat lawak
Err...
MUNGKIN...
Aku... akan ketawa jugak
Sekali lagi...MUNGKIN AKAN ketawa....hehe


p/s : ketawa buat kita awet muda...

Saturday, 19 November 2011

Take Me Out Vs Perfect Match

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Ini entri  suka-suka
Jodoh...ayat paling fofular dikaitkan ialah
"Jodoh pertemuan di tangan Tuhan"
Ini mukadimah saje...hehe


Okey...nak taip mengenai rancangan cari jodoh Malaysia
Take Me Out Malaysia yang bersiaran tepat 8.30pm hari Jumaat kat ntv7




Kalau ada sesape nak masuk rancangan ni dipersilakan isi borang online (betuull...tak tipoo)
Apa yang aku nak cakap rancangan ni ditiru daripada rancangan cari jodoh yang berasal dari Australiaa
Bagi versi Malaysia ni...booleelaa
Setiap peserta lelaki diberi masa lebih kurang 15 minit je untuk dapatkan jodoh kat situ (kalau berjaya laa)


                                                     Pengacara Take Me Out Malaysia


BERBEZA dengan satu lagi rancangan cari jodoh
Perfect Match @ Fei Cheng Wu Rao (penat aku cari tajuk ni dalam bahasa cina)
yang juga ditayangkan kat ntv7 hari Sabtu jam 6.00pm




Bagi aku...
Aku lebih sukaa format rancangan Perfect Match berbanding dengan Take Me Out
Nak tau kenapa...?
Sebab aku rasa kalau rancangan Perfect Match ni para peserta perempuan lebih tahu pasal peserta lelaki dengan lebih detail sebab video pengenalan diri peserta lelaki sangat jelas menerangkan diri mereka...(ayat nak skemaa gituu)


                                                            Pengacara Perfect Match


Lagi satu sebab kenapa aku lebih suka format Perfect Match ialah
ada dua orang kaunselor/pakar psikologi yang akan membantu memberi nasihat cinta bagi peserta yang ragu-ragu nak buat keputusan...(kan baguss tuu)


                                                       Penasihat 'cinta' Perfect Match


DAN rancangan Perfect Match ni lebih santai and...KELAKAR
pasal pengacara dan kaunselor lelaki ni suka menyakat


                                isu menyakat paling femes pasal kepala diorang yang botakk tuu...


So...


                                                          
                                                                Take Me Out Malaysia


                 
                                                                        vs


                               
                                                                     Perfect Match


Emm...........
Dua - dua punnn tujuannya nak cari jodoh je ponn
Layaan je laa rancangan ni
(duduk diam-diam sudaa)


p/s : Nak cari jodoh atau saje nak popular kat tv? Dua-dua ponn boolee...

Wednesday, 9 November 2011

Aku Bagi Karangan Ini A+

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Aku baca.Aku bayangkan situasi tersebut.Aku ketawa gila-gila + berguling-guling (part guling-guling tu aku tipoo)


                                           
                                              Reaksi wajah lepas baca...(lebih kurang beginilah...)
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .
                                                                                      .






                                                  
                                                    Ohh...I luv it...tak logik tu la yang best!


Aku bagi A+ kerana imaginasinya sangatlah hebat...tak gituu?


p/s : Logik atau tidak itu tolak tepii...

Tuesday, 8 November 2011

Asah Lagi Untuk Lawan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Selalunya manusia (bukan haiwan) selalu memikirkan masalah yang dihadapi oleh mereka dalam hidup.Iya…selagi kau bernama manusia…kau akan berfikir.Tapi…sia-sia kalau kau tak gunakan anugerah akal itu dengan sebaiknya.Masalah tetap ada.

Kau sendiri sakit kepala.Baiklah…aku sarankan lebih baik kau cari penyelesaiannya.Kau pusing sana-kau pusing sini-kau belit atas-kau belit bawah.Kau dah jumpa jawapan? Hahaha…masih buntu? Itulah…kau lupa sesuatu.Ya…pencipta sekalian alam semesta dan makhluk di dalamnya.Ya-Rabb…

Aku pun bukan sempurna.Cuba jadi seperti yang lain tapi aku sendiri yang sakit.Bukan aku jatuh berguling ke tanah pun.Jauh sekali ke dalam lombong emas.Kejap…kalau aku terjatuh ke dalam lombong emas…barangkali aku sudah jadi 'orang kaya baru'…Okey…itu tak mungkin.

Bila kau nak melawan  sesuatu,kau mestilah menyediakan peralatan yang secukupnya.Lepas tu kau asah tajam-tajam.Biar berkilau.Biar bersinar.Kau tersenyum.Kau begitu pasti akan menang.

Bila tiba masanya,dengan nekad yang telah lama kau tanamkan,kau pun memulakan aksi.Kau mula melibas-mencantas-merobek-mengoyak masalah itu satu persatu.Perlahan-lahan supaya kau sendiri tidak terbeban.Walau tak banyak,sedikit pun jadilah.Sedikit-sedikit susut juga masalah itu.Kau jadi tenang.Dalam hati kata ‘Aku Juara’.Tak apa…sesekali memberi penghargaan untuk diri.

Akhirnya…seperti sedia maklum,’yang patah tumbuh yang hilang berganti’.Lepas kau dah selesaikan satu…kau jangan lupa.Pasti ADA…itu aku PASTI…masalah lain akan sibuk datang tanpa diundang.Dan…kau sekali lagi bertarung…selagi kau mampu bangkit.Lawan…walau gagal,tetap terus mencuba.Itulah…masalah dan kehidupan...maka kau selesaikanlah sendiri.Bukankah kau mampu? InsyaAllah…aku yakin pada kau.Betul ni…



p/s : Trouble is a friend...

Monday, 7 November 2011

KoreanDrama : My Princess

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Nampaknya demam drama korea aku kembali lagi
Drama korea yang baru ditayangkan di 8TV sekarang ni buat aku memang akan terus melekat kat depan tv tuu...
You know...kalau aku layan cerita korea ni...memang payah nak buat kerja lain




"My Princess"
Mula ditayangkan pada 02/11/2011 pukul 8.30pm
So,belum terlambat lagi bagi sesiapa yang baru nak mengikuti cerita ni
Dan...aku rasa ada yang dah tengok pun cerita ni
Well...aku tunggu tayang kat tv je
Nak tengok kat internet...macam tak berapa nak feel pulak (mengada-ngada aku ni)


Inilah pelakon-pelakon dalam drama My Princess


KIM TAE HEE as Lee Seol
21-year-old archeology student.
She was adopted at the age of 5 and has a birth secret
. She’s been through hardship since childhood and works hard to reach university.
                          She falls for her lecturer in college and does everything to get close to him.
                                       One day she woke up and becomes the princess  of Korea.
                     But her sister, Lee Dan gets jealous and works with Oh Yoon Joo to destroy her.


SONG SEUNG HEON as Park Hae Young
The heir of Korea’s largest and most powerful business group. He works as diplomat for foreign royalty.
A perfect man who under some circumstances was forced to teach Lee Seol how to be a proper princess
.

PARK YE JIN as Oh Yoon Joo
A beautiful museum curator, the daughter of a top executive secretary, who strategically loves Park Hae Young for the success of herself and her father.

RYU SOO YOUNG as Nam Jung Woo
A charismatic and handsome professor of  archeology and art history  , a stone geek who had a secret crush to his student



Simple sinopsis cerita ni...(kalau nak detail tanyalah Uncle Google)
An ordinary college student, Lee Seol, finds out she’s a princess. The grandson of Daehan Group, Park Hae Young, is put in charge of educating Lee Seol on proper etiquette.


Lets us 'cuci-cuci mata' (^_^)









Okey...jom kita feeling-feeling layan drama korea ni


p/s : Kalau aku jadi puteri...aku nak tinggal dalam pink castle...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.Header img { margin-$startSide: auto; margin-$endSide: auto;}