Friday, 20 April 2012

Berbaik Sangka

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Islam adalah agama yang sentiasa mengajak umatnya agar berprasangka sangka baik antara satu sama lain.Ini kerana dengan wujudnya sifat saling bersangka baik,akan dapat mengukuh dan memantapkan hubungan persaudaraan sesama Muslim.

KISAH WANITA DAN SEBUNGKUS BISKUT.


Kisah ini berlaku di salah lapangan terbang. Seorang wanita membeli sebungkus biskut dan disimpannya dalam beg tangannya. Sementara menunggu waktu berlepas, beliau singgah di sebuah restoran.
Wanita itu melabuhkan punggungnya di sebuah kerusi di restoran tersebut, dimana seorang lelaki sedia ada duduk di sebelah wanita tersebut.


Kebetulan tiada lagi tempat/ meja lain tanpa pelanggan. Wanita itu rasa tidak selesa, namun tetap memesan minuman dan setelah minuman dipesan dihidangkan diatas meja dihadapannya. Beliau mula membasahkan tekak dan mengunyah sekeping demi sekeping biskut daripada atas meja itu.

Wanita itu rasa amat geram dan tidak senang hati apabila lelaki di sebelahnya turut memakan biskut tersebut. Dalam hatinya berkata , "Sedapnya kamu memakan biskut aku tanpa meminta izin pun". Dan setiap kali wanita itu mengambil biskut,setiap kali itu jugalah lelaki itu mengambil dan memakannya.

Sakitnya hati wanita itu terhadap lelaki tersebut bukan kepalang. Bagaimanapun, lelaki itu kelihatan sangat ceria dan tersenyum lebar meskipun dia sedar wanita di sebelahnya sangat tidak senang dan memandang negatif kepadanya.

Sehingga tinggal sekeping biskut yang terakhir diatas meja itu dan kali ini wanita ini berhenti daripada mengambilnya. Dalam hatinya berkata : 'Aku mahu melihat apa lelaki itu buat pada biskut yang sekeping itu".
Setelah beberapa ketika, apabila difikirkan wanita itu tidak mahu mengambilnya, lelaki itu pun mengambil biskut itu dan dipatahkannya menjadi dua- sebahagiannya diberikan kepada wanita itu, manakala sebahagiannya lagi lalu dimakan. Bertambah-tambah sakit hati wanita itu.!


Setelah mendengar pengumuman penerbangan, wanita tersebut terus bangun menuju ke pesawat. Di dalam pesawat, wanita itu membuka beg tangannya dan alangkah terkejutnya , didalam beg tangannya masih ada biskut yang dibelinya tadi. Barulah wanita itu tersedar biskut yang dimakan tadi adalah biskut lelaki tadi!
Maka, apa bezanya wanita itu dan lelaki tersebut? Meskipun lelaki itu berkongsi biskutnya dengan wanita itu tetapi tetap ceria meskipun reaksi negatif wanita yang memakan biskutnya, bahkan sanggup berkongsi biskut yang terakhir.Sebaliknya wanita itu tidak gembira dan sakit hati justeru dibelenggu prasangka buruk.


Pengajaran dalam cerita ini jangan mudah menilai orang dari luaran, apatah lagi kesannya menjadikan kita mudah berburuk sangka pada orang lain.
Sesungguhnya Islam adalah agama yang mengajar umatnya hidup berbaik-baik dan bersatu padu serta perlu saling berprasangka baik. Ini kerana al-Quran jelas mengatakan yang orang mukmin itu adalah bersaudara. 


Firman Allah bermaksud: “Sebenarnya orang yang beriman itu adalah bersaudara”(Surah al-Hujurat, ayat 10)


3 Komen Terhebat:

Cik Adieb said...

Malunya kalo sy yg jadi wanita tu.ish3,nauzubillah

aku HaniAsyira said...

adoiiii,,, salah sangka ni... tulah prasangka baik kat semua org.. =)

zizie said...

aduhh... malu tue...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.Header img { margin-$startSide: auto; margin-$endSide: auto;}