Sunday, 3 June 2012

Hantar Adik Ke UTHM

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Lenguh lenguh badan masih terasa sampai sekarang.Ini pun gagahi juga jari jemari untuk menaip.Pagi tadi aku dan family aku menghantar adik lelaki aku masuk ke universiti pilihannya.Yaa...UTHM a.k.a Universiti Tun Hussien Onn Malaysia.Walaupun pada mulanya semangatnya tidaklah sekobar kobar mana pun tapi aku tahu dia terpaksa gagahi juga hatinya demi hasrat emak dan abah terchenta.Emm...mungkin belum bersedia.Al-maklum lah dah lama bercuti tu yang rasa liat nak asah balik enjin minda yang hampir berkarat.Adik aku mengambil kos Kejuruteraan Elektrik.Memang itu minat dia.

Mengikut surat tawaran waktu pendaftaran adalah pada pukul 8.30 pagi.Sebenarnya UTHM tu tak lah jauh mana pun dengan rumah kitaorang.30 minit atau 20 minit (kalau bawa kereta macam pelesit) pun dah bole sampai kat UTHM tu.So,pagi tu tak payah lah nak rushing sangat.Cuma emak...iyaa...selalu nak cepat.Kitorang tunggu je abah tersayang dari Seremban sampai sambil aku bermain dan sempat membuli anak saudara kesayanganku...Rissa (aku memang aunty yang otaii...haha)


Rissa...selalu 'dibuli' kerana kecomelannya.Hehe...

UTHM 

Dipendekkan cerita sampai sana je adik aku kena isi segala bagai maklumat diri sebelum masuk ke dalam dewan untuk mendengar 'celoteh' yang rasanya membosankan kot.Sementara menunggu adik aku keluar dari dewan tu kitorang pun merembat santapan 'ala kadar' yang disediakan.Cehh...ingatkan sorang dapat satu bungkus tapi kakak kat situ kata satu family dapat dua bungkus je.Ingat cukup ke? Nasib baik aku tak ada selera.Aku pass aje kat adik aku yang sorang lagi tu.

Mak aku curi-curi ambil gambar aku.Kantoii...

Bila dah habis je 'celoteh' dalam dewan tu, terus je la menuju ke kolej kediaman yang telah ditetapkan untuk mengetahui bilik manakah yang bakal didiami oleh adik bujangku itu.Lama jugak menunggu.Mana taknya...kaunter yang buka cuma satu je sedangkan pelajar dah berbaris  sampai pintu utama UTHM dahh (part ni aku tipuu) Tapi seriously...lama jugaklah menunggu.

Bila dah dapat daftar bilik, maka bermula lah sesi mengangkut segala bagai barang adik aku tu.Nasib baik tak banyak.Nak mengangkut naik tangga pulak tu.Kenapa tak sediakan lif atau tukang angkut barang?Ambooi kauuuu...Hehe.Bilik adik aku berada di tingkat tiga.Bila sampai je bilik tu dah ada roommate dia sampai dulu.Budak tu dah pilih katil dan almari dia awal awal.

Satu bilik tiga orang.Not bad lah.Adik aku pilih katil solo daripada katil double decker tu.Lagi best kot katil solo.Bila dah pilih katil maka mak dan abah pun mula excited mengemas untuk adik aku tu.Aku tolong tengok je.Haha...rajin betul aku ni kan.

Mak yang bersungguh sungguh mengemas "Mana hangerr ni?" (dialog merupakan rekaan penulis)

Keluarga roommate adik aku.Pun sama...emak dan kakak yang excited mengemas

Bila dah kemas sikit-sikit kitaorang pun keluar untuk lunch dan membeli mana barang yang belum lengkap lagi.

Gaya adik aku dari belakang.Wahh...bakal mahasiswa.Ada style.

Seterusnya adalah gambar sesi melantak.




Adik bongsu yang dipaksa posing oleh aku.Hehe...

Oleh kerana abah aku terpaksa rushing nak balik Seremban, maka tak dapatlah nak lama-lama sangat bergossip dengan adik aku.Lepas lunch dan beli bermacam barang maka sesi sayonara pun berlangsung.Adegan sedih tidak dapat disiarkan kerana...ianya tak berlaku pun.Adohaii..kalau rindu balik aje hujung minggu.Bukan jauh pun kan.


Mak menahan sebak untuk melepaskan anak bujangnya melangkah ke alam perkahwin...eh bukan, alam mahasiswa.Part mak sebak tu pun aku kelentong je.Hehe.Mak aku cool je.

Sampai situ je lah coretan untuk kisah entri aku kali ini.Sekiann...

p/s : wish you all the best bro...

13 Komen Terhebat:

aku HaniAsyira said...

selamat bermahasiswa lah yea.. keh2..

TehaaNFM said...

ti adik tehaa pun akan tinggalkan kami.. huhu.. sdih gak ni.. sobsob :(

Edit blog dgn harga runtuh?! > http://tehaalarh.blogspot.com/2012/06/tempahan-blog-harga-rendah-terhad.html

Anisa Anuar said...

adik belajar course apa?
engineering ke?

Lily Puteh said...

ehh , ada plak adegan kelentong . HAHAHA !

FITRAH JAMIL said...

entry bez. hehe

kinara kinatara said...

wah bestnye dapat kat uthm...hehe...engineering ek?

CikMai said...

wah dah ade adik teruna..adik mai kenit2 ja...haha...

babycomel said...

selamat belajar kat adik tu

fazliana latif said...

bestnya :):)

Deq's Qienz said...

Gud luck to u're brother..
dtg follow cini balik.
salam kenal ya..

Maizatul Syuhaidah said...

kwn saye pn smbung blajar kat uthm. course engineering juga :)

uyaitusaya said...

hantar adik ke kmpk~ ahak, menyebut kat sini..;)

lynn kamarul said...

tahniah utk adik awk.. pesan kat dia belajar rajin2. jgn hampakan impian org tua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.Header img { margin-$startSide: auto; margin-$endSide: auto;}