Sunday, 22 January 2012

Bunyinya Berbeza Bila Ditranslate

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Memang tak ada perkara menarik untuk ditaipkan cuma entri kali ini sesaje aku nak berkongsi pasal lagu OST kartun kegemaran aku ni dari zaman bebudak sampailah aku dah besar matang gini (opss...matanglah sangat kau ni?) Dulu masa first-first kartun ni keluar kat ntv7 pergh aku rasa macam nak lompat-lompat melepasi bumbung rumah aku je.Yang buat aku lagi bertambah-tambah gegila excited ialah kartun ni bersiaran pada tarikh 27 Julai 2003 masa tu.Alert kepada 27 Julai...yup my birthday.Cehh kengkonon aku rasa itulah hadiah paling best la aku dapat padahal sape je yang bagi.Childish sungguh pemikiranku ketika itu!
"Yeyy...ada citer Card Captor Sakura.Sukanya!"

Lebih kurang begitulah reaksinya.Penuh dengan element kebudak-budakkan.Alaa...zaman kanak-kanak tu datang sekali je dalam hidup.Itu je la zaman yang kita tak pernah pun fikir erti masalah-ketabahan-redha-perit-rumit-getir.Yang kita tahu masa zaman budak-budak ialah happy-game-seronok-riang gembira je.Well...waktu-waktu itu sudah pun berlalu.

Berbalik semula kepada apa yang aku nak taipkan ialah lagu OST kartun kegemaran aku dari dulu-kini dan selamanya...cehhh.Yaa...Card Captor Sakura.Boleh dilihat betapa aku sangat meminatinya sehingga menjadi salah satu element dalam header blog aku tu.
Card Captor Sakura

Lagu opening yang kedua ni tajuknya 'Dreaming'.Sangat-sangat sedap didengar dalam bahasa Jepun.But...But...bila aku jumpa lagu ni yang ditranslate kepada versi Indonesia...err...apa yang bole aku cakap...emm...emm...SANGAT PELIK + LAWAK.Its really-really spoil mood aku.Seriously...lagunya ditranslate ikut sebiji-biji dalam bahasa Indonesia memang lain benor bunyinyer.

Dengarlah versi yang ditranslate ke Indonesia...Err...

Amacamm...Macam 'sedap'la sangat kan.Really pelik lah.Yee...aku tahu diorang ni terlebih rajin nak translate dan aku hargainya...but...err...malaslah nak komen lelebih.

Japanese version

Emm...better dengar yang versi Jepun je.Sebenarnya semua lagu dalam kartun Card Captor Sakura ni ditranslate kepada bahasa Indonesia sewaktu ditayangkan kat sana.Aku cuma tunjukkan yang ni je.Yang lain kalau nak dengar cari sendiri kat Brother Youtube yek.

p/s : Kat Malaysia ni diorang tak pernah pulak cuba nak translatekan lagu kartun yekk?Mungkin kesukaran nak cari siapa aje yang sudi nyanyi lagu kartun...hehe

19 Komen Terhebat:

Acik Ita said...

cam pernah tengok katun nie..tapi di mana yea...??? hehehe..

Dba Dealova said...

dulu pernah ditayangkan kat ntv7.kalau rindu nak tengok kartun ni Dba buka je DVDnyer.suka sangat sampai beli DVD kartun ni :D

Faza said...

hehe cute!

ajak said...

asalam ...salam kenal ... thanks follow saya ... mintak tunjuk ajar berblog ... dah follow awak ..tq.

Dba Dealova said...

thanks follow me.alaa...Dba pun tak le terrer mana pun dalam dunia blog ni.macam tak layak je nak ajar...hehe :D

Cahya Qasehnya said...

mcm sailormoon plak lagu dia kena translate g melayu. hehe. sa pun suka cardcaptor sakura! brterusan sampai xxxHolic and Tsubasa cronicles. sama kan penulis mereka. memang mantop lah! Lee Shoran ! <--okey merepek suda. hehe

ZiErWa zAiNaL said...

cte cartoon lme 2..rindu btul..hehe

uyaitusaya said...

haha..mcm dh lama sgt x tgk sakura nih.. :)

ChEnTA LiEYza said...

suka sgt tgok crtoon nie dulu..... like3....

fathiyyahISMAIL said...

haha dulu slalu tengok kartun Sakura nih xD

Dba Dealova said...

waa...ramai yang suka tengok kartun ni jugak yek.kita satu geng laa :D

Teenager Housemaid said...

cardcaptor sakura!!suka:D

nur chahaya abadiey said...

salm...

nur kecik 2 dlu ske tgok dragon ball je..hehhe..tp ingt dah lgu dy mcm ner...skunk nk lyn ktoon pon da xde prasaan..neweyz..bile ingt blik zamn2 kcik dlu..tpkir gak mcm ne larh bleh suka katoon nie.heheh


btw ..nur follow kamu..916.. jmpt singgh blog nur jgk eea kalu sudi.. :)
slm knl..

Rina Supian said...

Singgah sini :)

sara E a.k.a ct said...

hey geng!..hehehe..kita same..!..paling xsabor2 tgu citer ni..smpai sanggup berebut remot nak tgok..XD

VioletRose said...

dulu2 suka tgk cita ni..
*sya follower awk yg ke 1000..wah bngganya no bertuah tu hehe

AiSyA LiEzA said...

tgk kartun mmg best sbb xstress sagt.. sempoi je.. hek3

athirah said...

zaman kecik dulu pun minat tengok citer ni ! tengok kat ntv7 je :)

saya gades pelik said...

suka sailormoon lagi..bila alih suara ke bm pon sedap je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.Header img { margin-$startSide: auto; margin-$endSide: auto;}